Kanserden korunma rehberi
Dünyada her yıl 6 milyon insanın yakalandığı kanser türlerinin bir çoğundan, alınabilecek basit tedbirlerle korunmanın mümkün olduğu bildirildi. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak, egzersiz yapmak, sigara ve alkol içmemek bu tedbirlerden yalnızca birkaçı olarak sıralandı.
Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemalettin Topuzlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’de akciğer kanserinde ciddi artış görüldüğünü belirterek, bunun tek sebebinin sigara olduğunu söyledi.
Bazı basit tedbirler alınarak, kanserin yüzde 20-55’inin kesinlikle önlenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Cemalettin Topuzlu, bazı kötü alışkanlıkların ortadan kaldırılarak, dört kanserden bir tanesini önlemenin mümkün olduğunu kaydetti. Kanser oluşumunda “bir numaranın” sigara olduğunu vurgulayan Prof. Topuzlu, bu alışkanlığın en kısa zamanda terk edilmesini istedi.
Sigara içen tehlikede
Prof. Topuzlu, 20 sene, günde 1-1.5 paket sigara içen kişinin akciğer kanserine yakalanma riskinin çok yüksek olduğunu belirterek, sigara içen kişilerin senede bir kere muhakkak akciğer filmi çektirmesi gerektiğini bildirdi ve sigara bırakıldığı takdirde, üç ay zarfında yavaş yavaş bu toksitenin kaybolduğunu, aşağı yukarı 3-4 sene sonra da yavaş yavaş vücuttan atılabildiğini kaydetti. Prof. Topuzlu, kanserden korunmak için fast food türü beslenmeden ve ultraviyole ışınından mümkün mertebe kaçınılması gerektiğini de vurguladı.
Bağırsaktaki poliplerin, tamamen kanserin ön habercisi olduğunu belirten Prof. Dr. Cemalettin Topuzlu, kesinlikle o poliplerin çıkartılması gerektiğini söyledi. Prof. Topuzlu, bağırsak kanserine karşı, bol posalı gıda ve kepek ekmeği yenilmesini tavsiye etti.
Kanserin, özellikle kolon kanserinin, batı dünyasında daha çok görülen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Topuzlu, buna mukabil tahıldan ve sebzeden zengin diyete sahip olan fakir ülkelerde de daha az görüldüğünü vurguladı. Prof. Topuzlu, zenginliğin, beraberinde kolon kanserini de daha çok getirdiğini, ayrıca meme kanserinin de zengin ülkelerde görüldüğünü kaydetti.
Yapılması gereken testler
Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemalettin Topuzlu, kadınlarda rahim kanserini, altı ayda veya yılda bir yapılacak testlerle erken teşhis etmenin ve önünü almanın mümkün olduğunu ifade ederek, karaciğer kanseri yapan Hepatit B virüsüne karşı da uyardı. Kadınların, meme kanseri ihtimaline karşı 40 yaşından sonra mamografi yaptırmaları gerektiğini söyleyen Prof. Topuzlu, erkeklerin ve kadınların, 40 yaşından sonra kalın bağırsaklarını kontrol ettirmeleri gerektiğini bildirdi. Prof. Topuzlu ayrıca, erkeklerin prostat muayenesi ve PSA testi yaptırmasının da kanserin erken teşhisinde çok önemli olduğunu vurguladı.
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz ise, kanserde rol oynayan en büyük faktörün yüzde 50 ile diyet, yüzde 30-35 ile sigara olduğunu kaydetti. Kafkasya’da kolon kanserinin çok az görülmesini, ‘halkın çok yoğurt yemesine’ bağlayan Prof. Dr. Erkan Topuz, “Yoğurt, kolon kanserinden özellikle korumada çok büyük rol oynar. Ama tabii süt tozundan yapılmış yoğurttan bahsetmiyorum. Hakiki yoğurttan bahsediyorum. Katı yağlardan ve kırmızı etten kaçmak, başlıca en önemli diyettir. Ve bunun arkasından da bol yeşil yemektir” dedi.
Sebze ve meyve miktarı
Kanseri kontrol edebilmek ve yakalanmamak için insanın, günde üç öğün, yarım kilo ağırlığında, sebze veya meyve alması gerektiğini ifade eden Prof. Topuz, birçok kanser türünde çok önemli faktör olan kırmızı etten de kaçınılmasını istedi.
Prof. Topuz, çocuklar ve gelişmekte olanların, yağsız kırmızı eti haftada bir yemesinin mahzuru olmadığını bildirdi. Kansere karşı, yüksek dozda C vitamini ihtiva eden greyfurtu tavsiye eden Prof. Topuz, “Greyfurt, bir portakaldan beş kat daha değerlidir. Çünkü C vitamini çok yüksek. Günde bir veya iki gram C vitamini alanlarda mide kanseri, akciğer kanseri, pankreas kanseri ve mesane kanserinin çok daha az oranda görüldüğü tespit edilmiştir” diye konuştu.
(04 Haziran 2002)
|