Grip ve bitkilerle zayıflamak
Havaların soğumasıyla birlikte grip hastalığı konusundaki uyarılar da başladı. Bu uyarıcılar kervanına biz de katılalım dedik... Ancak bu konuda, her zaman tekrarlanan kitabi bilgiler yerine, içinde bulunduğumuz aylarda birçok kişinin kapısını çalan bu hastalığın tedavisine yardımcı olacak etkili bitkisel formüller vermek istiyoruz. Hem uygulaması kolay, hem de ekonomik...
Tedavide yardımcı olacak bitkisel formülleri vermeden önce birkaç cümle ile gribin nasıl bir hastalık olduğunu anlatalım: Grip; sonbahar ve kış aylarında salgınlar yapan bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanı yatağa düşürecek şiddette şikayetlerle seyreden grip, 40 dereceye varan yüksek ateşe, genel vücut kırgınlığına, şiddetli bel, eklem, kas ve baş ağrısı ile aşırı halsizliğe yol açar.
Direnci artıran bir beslenme
Bunun yanı sıra burun tıkanıklığı olmadan akıntı ile kuru ve uzun süreli öksürük görülür. Bu özellikleri sebebiyle halk arasında “paçavra hastalığı” da denen grip; hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda hapşırma, öksürme, öpüşme veya tokalaşma gibi elle temas sonrasında kolaylıkla bulaşabilir. Öncelikle; soğuk algınlığı, nezle, öksürük ve grip gibi rahatsızlıkların arttığı bu mevsimde, vücut direncini doğal yollardan artıracak ve enfeksiyonlarla mücadelede vücuda yardımcı olacak bir beslenme şekli uygulamalıyız. Bunun için de özellikle C ve E vitamini yönünden zengin besinlere ağırlık vermeliyiz.
Koruyucu
Salgın zamanlarında; koruyucu tedbir olarak her gün 3-4 diş sarımsak yenir. Yemeklerden sonra da yarım veya bir çay bardağı limonsuyu, içine bir çay kaşığı bal karıştırılarak içilir. Ayrıca bir su bardağı kaynak suyunun içine bir tatlı kaşığı adaçayı, bir tatlı kaşığı nane ve bir çay kaşığı papatya koyarak 10 dakika demlenmesi için bekletilir. Süzüldükten sonra içine bir çay kaşığı bal eklenerek içilir.
İçinizi ısıtacak formüller
* Bir adet zencefil ve kabuğu ile birlikte kesilmiş bir dilim limon 1.5 su bardağı suyun içine konarak 5 dakika kaynatılır. Ocağın altını kapatırken içine 2 tutam (yaklaşık 5-10 gram) hatmi çiçeği koyup demlemeye bırakılır. 10 dakika sonra süzülür. Elde edilen su, bir çay kaşığı balla tatlandırıldıktan sonra gargara yapılarak içilir. Bu uygulama günde 3 defa tekrarlanır.
* Bir bardak suya bir tatlı kaşığı elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı çiçek balı ilave edilerek karıştırılır ve günde 3 kere aç karna içilir (Sabah ve akşam da yeterli olabilir). Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut canlılık kazanır.
* Bir litre suya bir kahve fincanı kuru papatya, bir çorba kaşığı nane ve bir çorba kaşığı kekik konur. 10-15 dakika kaynatılır. Kaynama sırasında çıkan buharı solunur. Demlendikten sonra süzülür. Elde edilen çay; sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde 3 defa sıcak sıcak içilir. Gerekirse balla tatlandırılabilir.
* Yarım litre suya 3 tutam biberiye (kuşdili) konur, 15 dakika bekledikten sonra süzülür. Sabah, öğle ve akşam birer su bardağı içilir.
* 4 bardak suya 3 çorba kaşığı kuru nane ve bir limonun sadece kabukları konur. Kaynatılıp süzülür. Günde 3 kere birer su bardağı sıcak sıcak içilir.
* Bir avuç (20-25 gram) defne yaprağı ile büyük bir portakalın kabukları 4 bardak suda 15-20 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra günde 3 defa birer su bardağı içilir.
Bitkilerle zayıflayın
Her zaman özellikle kadınların birinci meseleleri arasındadır fazla kilolar... Onlardan kurtulmak için türlü türlü yollar denenir, genellikle de istenilen sonuç alınamaz. Peki, hemen yanı başınızdaki bir sebzenin ya da meyvenin; bir anda bu probleminizi çözecek bir formüle dönüşebileceğini biliyor musunuz? İşte size hazmı kolaylaştıran ve kilo verdiren birkaç basit formül...
Limon, greyfurt:
3 tane limon ile 2 tane greyfurt, kabukları soyulmadan ince ince kesilir. Üzerine, 4 su bardağı su konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra 3 çorba kaşığı süzme bal ilâve edilir. 15 dakika daha kaynatıldıktan sonra porselen bir kaba süzülür. Sabah akşam, birer su bardağı içilir.
Papatya, limon:
4 bardak kaynak suya; 1 çorba kaşığı ufalanmış papatya ve kabukları soyulmadan doğranmış bir tane limon konur. 6 saat bekletildikten sonra süzülür. Saat 10 ve 15’te birer çay bardağı içilir.
Kiraz çöpü:
6 bardak suya; 1 çay bardağı dolusu kiraz çöpü konur. 12 saat bekletilir. Sonra 15 dakika kaynatılır ve yarım saat bekletilir. Süzüldükten sonra saat 10, 15 ve 21’de birer çay bardağı içilir.
Biberiye:
4 su bardağı saf sirkeye; 1 avuç biberiye konur. 10 gün bekletildikten sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Sabah akşam birer çay bardağı içilir.
Kereviz, domates:
4 bardak suya; 2 tane kereviz doğranır. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna; 1 su bardağı yeni sıkılmış domates suyu ile 1 su bardağı yeni sıkılmış havuç suyu konur. Saat, 10, 15 ve 21’de birer su bardağı içilir.
Mısır püskülü:
4 bardak suya; 3 tutam mısır püskülü konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Günde 3 kere, birer su bardağı içilir.
Ispanak, mısırözü:
Yarım kilogram ıspanak; iyice temizlendikten sonra 4 bardak suya konup, az haşlanır. Süzüldükten sonra, üzerine 3 çorba kaşığı mısırözü yağı konup, yenir. (07 Kasım 2006)
|