Tahıl, sebze ve meyvelerde bulunan çeşitli maddeler, depresyondan tansiyona birçok hastalığa iyi geliyor.
Doğru beslenme, birçok hastalıktan kurtulmamızı da sağlamaktadır. Özellikle tahıl, sebze ve meyvelerde bulunan çeşitli maddeler ve vitaminler, depresyondan tansiyona birçok hastalığa iyi geliyor. Londra Üniversitesi uzmanları, uzun araştırmalar sonunda hastalıklarla doğal savaş konusunda bir program hazırlamış. Bu program, hangi hastalığa karşı neler yenmesi gerektiği konusunda ip uçları veriyor.
İşte bunlardan bazıları:
Depresyona avokado
Uzmanlar, sindirimi çok rahat olan avokadoyu, özellikle bebeklerin ilk maması olarak tavsiye ediyor. Bu meyvenin içerdiği E vitamini, kalbe iyi gelirken, yüksek potasyumu depresyona sebep olan uyuşukluluğu engelliyor. Ama yağ oranı yüksek olduğu için zayıflamak isteyenlere önerilmiyor.
Tansiyona muz, tahıl
Yüksek miktarda karbonhidrat içeren ve zengin bir potasyum kaynağı olan muz, kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlıyor. Rezene ve tahıl da aynı amaca hizmet veriyor. İçindeki kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamininin vücuda direnç kazandırdığı arpayla ilgili ABD’de yapılan bir araştırma, 6 ay boyunca her gün bu çeşit üründen tüketilmesinin, kolesterol oranını yüzde 15 düşürdüğünü kanıtladı.
İngiliz Sağlık Bakanlığı, kilo kaybı problemi olanların günde 3 defa 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor.
Alerjiye kayısı
Kayısının içindeki betakaroten adlı madde, hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önlüyor. Kuru kayısıya rengi bozulmasın diye eklenen sülfürdioksit de, astım gibi alerjilere iyi geliyor. Basur tedavisinde fazlası kullanılmadıkça Hindistan cevizinin iyi bir tedavi yöntemi olduğu uzmanlarca belirtiliyor.
Menopoza nohut
Fitoöstrojen içeren nohut ile içinde elajik asit bulunan üzümün, menopozun olumsuz etkilerine karşı koruyucu özellikleri bulunuyor. Sadece iki-üç adet kuru erik yemenin bile vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşıladığı, kolon kanserine karşı cücudu koruduğu bildiriliyor. Ayrıca, yüksek orandaki bor minerali ile menopozdaki kadınlarda östrojen seviyesini dengede tutuyor. Romatizma ağrılarını büyük oranda azaltan kekik yağının yanı sıra zencefilin de aynı alanda olumlu etkileri bulunuyor.
Bitkisel ürünleri tercih edin
Bu arada ABD’nin John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Lawrence Appel, günlük beslenme ihtiyacının yüzde 10’unun bitkisel proteinler ya da doymamış yağlarla karşılanmasının, tansiyon ve kötü kolesterolü düşürdüğünü ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azalttığını açıkladı.
Yağlı beslenme meme kanseri riskini artırıyor
Tatlı ve yağlı ağırlıklı beslenme, meme kanseri riskini artırıyor. Almanya’da yapılan 4. Avrupa Meme Kanseri Kongresi’nde araştırmalarının sonuçlarını açıklayan, İtalya’nın Milano kentindeki Tümör Merkezi nde görevli Fraco Berrino’ya göre cinsel hormon seviyesinin ve kandaki insülin benzeri maddelerin yüksek olması meme kanserini tetikliyor.
Batı tarzı sağlıksız beslenmenin de bu hormon ve kimyaslları artırdığını belirten Berrino, “Batı’da yaşayanların beslenmelerindeki temel problem çok fazla şeker ve yağ tüketiyor olmaları” dedi. Buna karşılık sebze ve öğütülmemiş tahıllara fazla yer verilmediğinde vücudun insüline olan duyarlılığının azaldığına dikkat çeken Berrino, böylece meme kanseriyle ilişkili hormonların ve insülin benzeri maddelerin üretiminde bir artış olduğunu belirtti. (16 Aralık 2007)