İstanbul Bayrampaşa'dan mektup yazan okuyucumuz Zehra Güçlü, son zamanlarda çocuğunun nefes almasındaki gariplikler üzerine gittiği doktorda astım başlangıcından söz edildiğini belirttikten sonra bizden hem bu konuda bilgi istiyor, hem de tedaviye yardımcı olarak şifalı formüller yayınlamamızı talep ediyor.
Okuyucumuzun mektubu, geçtiğimiz günlerde gazetelerde yer alan bir haberle yan yana getirilince, bu haftaki köşemizi "Astım" konusuna ayırmak ihtiyacı hissettik.
Astım, tedavisi büyük sabır isteyen bir rahatsızlıktır. Hasta, kriz geçirdiği zaman soluk almakta zorluk çektiğini zanneder. Bunun sebebi, akciğerlerdeki küçük hava borularının daralmasıdır.
Gazetelerde yer alan haberde, birçok ülkede astımlı çocuk sayısının son 20 yılda ikiye katlandığı belirtiliyordu. Sadece Amerika'da 5 milyon civarında astımlı çocuk bulunuyormuş. Nefes almayı zorlaştırdığı için astım mutlaka tedavi edilmelidir.
Tedavinin ilk şartı
Eğer çocuğunuz her üşüttüğünde ciğerlerden gelen bir öksürüğe tutuluyorsa, bu size astım ihtimali sinyallerini vermelidir. Etkin bir tedavi ile astımlı çocuklar, egzersiz ve spor içeren aktiviteler ile uğraşabilir, bunlardan zevk alacak düzeye gelebilirler.
Astım tedavisinin ilk şartı, astıma sebep olan ortamdan uzaklaşmak, üzülmemek fazla kilo almamak ve doktorun tavsiyelerine aynen uymaktır.
Ayrıca aşağıdaki reçeteler de tedaviye yardımcı olacaktır:
* 300 gram inek sütü kaynatılır. Üzerine 300 gram soyulmuş sarımsak ilâve edilip; ateşten indirilir. Beklemeden 30 gram tereyağı eklenir. İyice karıştırılır, ardından 300 gram halis bal eklenip, helva kıvamına gelinceye kadar karıştırılmaya devam edilir. Sonra, temiz bir tabağa konur. Her gün, 1 ceviz büyüklüğü kadar yenir. Üzerine su içilmez.
* Büyükçe bir kaba; 4 bardak su konur. Üzerine 2 kahve kaşığı anason, 2 kahve kaşığı kimyon, 2 kahve kaşığı hardal, 9 çorba kaşığı çemen, 2 kahve kaşığı kişniş, yarım kilogram incir ve 2 kahve kaşığı kerâviye konur. 15 dakika kaynatılıp, süzülür. Sabahları aç karnına, bu karışımdan 1 çorba kaşığı alınır. Üzerine 2 kahve kaşığı saf sirke ilâve edilerek içilir.
* Su dolu cezveye; 2 kahve kaşığı nane konur. Kaynatılır. Her sabah, aç karına bir çay bardağı (şekersiz) içilir.
* Hastanın göğsüne dört kat olacak şekilde taze lahana yaprağı konur. İç çamaşırları giydirilir. Üşütmemesine dikkat edilir!
* 5 bardak suya; iyice yıkanmış 10 yaprak lahana konur. 15 dakika kaynatılır. Ateşten indirildikten sonra 6 çorba kaşığı süzme bal ilâve edilir. Günde bir kere, 1 çay bardağı içilir.
* Her gün, bir turp rendelenir. Suyu sıkılır, süzülür ve içilir. Arkasından 1 tatlı kaşığı bal yenir.
* 2 adet havuç iyice yıkanır, soyulur, rendelenir ve suyu çıkarılır. Sonra, süzülüp, içilir. Üzerine, 1 tatlı kaşığı bal yenir.
* 1 adet soğan önce soyulur, sonra çok ince doğranır. Üzerine 6 çorba kaşığı süzme bal konur. Bir gece bekletilir. Her gün altışar saat ara ile 1 çay kaşığı içilir.
* 4 bardak suya; 1 tutam meyan kökü konur. Kaynatılır. Sonra, ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Üzerine 2 çorba kaşığı süzme bal ilâve edilir. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinden sonra birer su bardağı içilir.
* 1 kahve fincanı yeni sıkılmış limon suyuna, 1 kahve kaşığı süzme bal katıldıktan sonra içilir.
Bu terkip, bilhassa "Astım bronşial" için çok faydalıdır.
Astım krizi nedir?
Ciğerlere hava taşıyan bronşların iltihaplanıp, şişmesi ile birlikte kaslar sıkışır ve normalden fazla balgam üretimi olur. Bunun sonucu olarak da hava yolu tıkanır ve astımlı hasta nefes almakta zorlanır. Egzersiz yapıldığında ya da soğuk algınlığı dönemlerinde kötüleşen astımın belirtileri:
- Geceleri fazlalaşan ve balgam içeren sık öksürük nöbetleri
- Nefes darlığı
- Hırıltılı soluma
- Göğüste sıkışıklık hissi
Eğer çocuğunuzda bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz mutlaka doktorunuza danışın. Şiddetli astım krizleri ayrıca çocukta terleme, göğüste ağrı ve nefes alma zorluklarına sebep olur, suratta ve dudaklarda morarmaya, yüksek tansiyona yol açar. Astım vakalarının sadece küçük bir azınlığı ölüme sebebiyet vermektedir.
Astıma yol açan faktörler
Astımın sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Astımı tetikleyen veya daha da kötüleştiren faktörleri ise şöyle sıralayabiliriz:
- Soğuk hava
- Aşırı egzersiz
- Sigara dumanı
- Küf ve toz
- Polenler
- Sprey, boya ve kuvvetli kokular
- Aspirin
- Hayvan tüyü
- Solunum enfeksiyonları
- Kükürt gibi besin ilaveleri
- Aşırı korku ve heyecan da astım krizine yola açabilir. Ayrıca bazı aşırı bronşit sonucu astım krizleri meydana gelebilir.
Kayısı; her derde deva
Yazın tazesi, kışın da kurusu bir lezzet harikası olan kayısının, stres gidermekten, ülseri iyileştirmeye, beynin düzenli çalışmasını sağlamaktan kansızlığı gidermeye kadar bir çok yararı olduğunu biliyor muydunuz?
Bu harika meyvenin yararlarını 10 madde halinde şöyle sıralayabiliriz:
- Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır.
- Karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlar.
- Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam gelişmesinde önemli rol oynar.
- Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasını sağlar.
- Kan yapımını artırarak, kansızlığı giderir.
- Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur. Ülserin iyileşmesinde de önemli rol oynar.
- Böbreklerde taşı azaltır.
- Üreme sistemi üzerinde olumlu rol oynar.
- Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
- Kalp kaslarını kuvvetlendirerek daha düzenli çalışmasını sağlar.
Mutfaktaki güzellik
Mutfağınızda, her an elinizin altında bulabileceğiniz malzemelerle cilt ve saç bakımınızı yapabilirsiniz. Size vereceğimiz bazı ipuçlarıyla, mutfağınızı bir güzellik merkezi haline getirebilirsiniz.
Sağlıklı cilt için sütlü formüller
1 adet muz soyulup ezildikten sonra yüze sürülür. 15 dakika bekledikten sonra yağsız çiğ süte batırılmış pamukla temizlenir.
Yumurta, zeytinyağı, limon ve süt
Küçük bir kaba; 1 yumurtanın sarısı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve yarım kahve fincanı limonusyu konur. İyice karıştırılır. Küçük bir parça pamukla yüze sürülür. 20 dakika beklenir. Sonra yağsız ılık süte batırılmış pamukla silinip, kurulanır.
Patates, süt, yumurta ve su
1 adet haşlanmış patates soyulup, iyice ezilir. Üzerine 1 su bardağı çiğ süt ile 1 çiğ yumurtanın sarısı konur. İyice karıştırıldıktan sonra ısıtılır. Ilık ılık sürülür. 20 dakika beklendikten sonra, önce sıcak sonra soğuk suyla yıkanıp, yumuşak bir havluyla kurulanır. (07 Ocak 2001)