Testisler (halk arasındaki ismiyle yumurtalıklar) hem erkek olarak gelişmeyi sağlayan hormonları salgılarlar hem de çocuk sahibi olmayı sağlarlar. Normalde iki adet olan testislerin yeterli fonksiyon görebilmesi için vücut dışında (daha düşük ısılı) bir ortamda bulunmaları gerekmektedir. Bu nedenle oluşum aşamasında bebeğin karnında bulunan testisler çeşitli hormonların ve mekanik faktörlerin etkisiyle kasık kanalı yoluyla genital bölgedeki skrotum (halk arasında kese) adı verilen yuvalarına inerler.
Testislerin karın içinden keseye yerleşmelerine kadar süren yolculuğu tamamlayamadan, kese dışında bir yere yerleşmelerine inmemiş testis adı verilmektedir.
Tedavisi 1 yaşına kadar takip edilerek kendiliğinden inmesi beklenir. 1 yaşından sonra hâlâ inmediyse cerrahi olarak keseye indirilir. 2 yaşından sonraya bırakılması ilerde çocuk sahibi olmayı etkileyebilir.
Geriye kaçan (retraktil) testis ne demektir? Bazı anneler çocuklarının testislerinin zaman zaman kasık kanalına doğru kaçtığını ama yukarıdan aşağıya doğru nazik bir şekilde itildiğinde kese içine yerleştiğini gözlemlediklerini ifade ederler. Annelerin bu gözlemleri gerçektir ve bu durum retraktil testis olarak isimlendirilir. Retraktil testisler 5-6 yaş arasındaki çocuklarda sıktır. Çoğu zaman gerçek inmemiş testis ile karışabilir. Genellikle çift taraflı olan retraktil testisler tedaviye ihtiyaç göstermeden ergenliğin erken döneminde tam olarak keseye yerleşirler. Retraktil testisler çoğu zaman kese içinde olduklarından gelişimlerini normal olarak sürdürürler. Çocuk sahibi olmayı etkilemediklerinden tedaviye gerek yoktur. (04 Ağustos 2005)
Güncelleme Tarihi
16 Kasım 2024 Cumartesi
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan,
herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.