Anne sütü yetersizse veya yoksa bebeğin beslenmesinde inek sütü bir alternatif olarak düşünülmemelidir. Dünya Sağlık Örgütü dahil uluslararası otoritelerin ve tıp dünyasının tümünün tavsiyeleri anne sütü yoksa yerine anne sütü örnek alınarak hazırlanmış biberon mamalarının kullanımıdır. İnek sütü ilk 12 ay içinde kesinlikle; 1-2 yaş arası ise mümkünse kullanılmamalıdır. Mecbur kalınırsa da 6 aydan sonra ek ilaveler yapılarak kullanılabilir.
Çünkü:
1-İnek sütünün çok düşük miktarlarda demir ve C vitamini içermesi bağırsaklarda gizli kanamalara ve kansızlığa (demir eksikliği anemisine) sebep olur.
2-İnek sütü bebeğin beyin hücreleri, merkezi sinir hücreleri ve gözde görmeyi sağlayan retina tabakası için çok önemli olan Omega-3 / Omega-6 yağ asitleri bakımından çok yetersiz bir kaynaktır.
3-İnek sütü sodyum, potasyum ve klor minerallerini fazla miktarda içermesi sebebiyle bebeğinizin henüz tam gelişememiş böbreklerine aşırı yük bindirir. Bu da bebeğinizin böbrek fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler.
4-Eksikliğinde zihinsel gelişimin yavaşlamasına sebep olan çinko ve iyot inek sütünde çok düşüktür.
5-İnek sütünün içerdiği yağ sebebiyle hazmı çok zordur.
6-İlk 1 yıl içerisinde inek sütü alan bebeklerin solunum hastalıkları ve alerjik reaksiyonlara yakalanma riski çok yüksektir.
7-İnek sütü alan bebeklerde düşük D vitamini ve yüksek fosfor içeriği sebebiyle iyi bir kemik ve iskelet gelişimi sağlanamaz.
1 yaşından sonra veya en geç 2 yaşından sonra 500 ml’yi aşmamak üzere inek sütü kullanılmasında fayda vardır. (29 Temmuz 2004)
Güncelleme Tarihi
19 Kasım 2024 Salı
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan,
herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.