Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Sağlıklı yenidoğanlarda sarılık

Sarılığın tipleri nelerdir

Sarılık nasıl tedavi edilir

Ses kısıklığı nedir

Sıcaklar ve yemek yememe

Sıcaklara dikkat

Sıcaklarla ilgili pratik öneriler

Suçiçeği ve korunma

Sünnet hakkında her şey

Sütünüz yetiyor mu?

Televizyon faydalı mı zararlı mı?

Tetanostan korkun

Tuvalet eğitimi

Uçak yolculuğu hakkında

Uçakla ilgili pratik bilgiler

Uykusuz geceler

Yabancı cisim şüphesinde ilk yardım

Yabancı cisimlere dikkat

Yemek savaşlarına son -1 ,2-

Yemek yeme eğitimi


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

İlk yardım

Herhangi bir kaza veya hayatı tehlikeye düşüren bir durum karşısında sağlık personelinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan uygulamalara “ilk yardım” denir.

İlk yardım yapan kişiler, aldıkları eğitimlerle sağlık mesleğine mensup kişilerin yetki ve sorumluluklarını kazanmadıklarını bilmelidirler. İlk yardım eğitimi, kişilere sağlık personelinin yetkisinde bulunan bazı uygulamaları yapabilme yetkisi vermeyecektir. Hasta en yakındaki sağlık kuruluşuna götürülmeli uzak hastanelere götürülmeye çalışılmamalıdır.


İlk yardım yapan kişinin özellikleri neler olmalı?
Sakin olmalıdır, telaşa kapılmamalıdır. Hasta ile onu rahatlatacak tonda konuşmalıdır. Hiçbir zaman kendi can güvenliğini tehlikeye atmamalıdır. Kendi can güvenliğini sağladıktan sonra müdahale etmelidir.

Çevrede bulunanları organize etmeli (polis, itfaiye, ambulans çağırma konusunda) , hastaya müdahalede önem sırasını iyi bilmeli, örneğin nefes alamayan bir hastanın ayağında kanayan bir yara ile uğraşmamalıdır.


İlk yardım ilkeleri ve öncelikleri nelerdir?
Öncelikli amaç yaralı kişinin hayatının korunması ve mevcut sağlık durumunun daha kötüleşmesini önlemektir. Kanaması olan bir hastanın kan kaybı devam ettikçe mevcut durumu da kötüleşecektir. Kanama durdurulursa mevcut durum korunmuş olur ve sıra iyileşmeyi kolaylaştırıcı tedbirlere gelir. Örneğin yara su ve sabunla yıkanır ise enfeksiyon oluşma riski azalır ve iyileşme hızlanmış olur.

Hastanın boynunu sıkan kravat düğme vs. gibi şeyler gevşetilir. Solunum kontrol edilir, durmuş ise yapay solunum yapılır. Hastanın kalbi kontrol edilir. Eğer kalp atımı yok ise gecikmeden kalp masajı uygulanır. Kanama kontrolü yapılır, kanama varsa uygun tekniklerle durdurulur.

Çevredekilerin hastanın başına toplanıp onu huzursuz edecek biçimde konuşmaları engellenir. Kazazede kendine gelse, kendini iyi hissetse bile durumundan emin olunmadan ayağa kalkmasına izin verilmemelidir. Bilinci kapalı hastalara ağızdan hiçbir yiyecek ya da içecek verilmez. Hastanın üzerine bir battaniye örtülerek ısıtılması gereklidir.

Kaza ortam şartlarına bağlı ise hemen ortamdan uzaklaştırılmalıdır (örneğin gaz zehirlenmesi) ancak böyle bir neden yoksa hastanın yerinden kıpırdatılmaması esastır. Kırık varsa kırık bölgesi hareketsiz bırakılır. Bilinci açık ise sakinleştirilir. Hastanın ağzında toz, toprak, kırık diş vs. olabileceği akla getirilmeli ve temizlenmelidir.

Hastaya saplanmış herhangi bir kesici alet varsa bunlar çıkartılmaz, çıkartılmaya çalışılırsa hasta ölebilir. Ameliyatla hastanede çıkartılır. Elbiselerin çıkartılmasında hırpalayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Önce sağlam kol ve bacak çıkartılır. Hırpalanma olacaksa kesilip çıkartılmalıdır. Yanık olan bölgelerde elbiseler kesinlikle sıyrılmamalı, kesilip çıkartılmalıdır. Hastanın veya ilkyardımcının hayatını tehdit eden bir durum yoksa, hastanın durumu kontrol altında değilse hareket ettirilmemelidir. (24 Haziran 2007)


İlk yardımın ABC’si ne demektir?

A: Hava yolunun açılması (Airway-havayolu )

B
: Solunumun düzenlenmesi (Breathing-solunum )

C
: Dolaşımın sağlanması (Circulation-dolaşım)


Bilinç kaybı ve koma nedir?
Bilinç kapalı kişilerde beş duyu ile algılama ortadan kalkar. İleri derecede komada ise ağrılı uyaranlara dahi cevap verilemez.


Bilinci kapalı kişiler:

1
- Yardım isteyemez.

2- Dikkatli değerlendirilemez ise ölü sanılabilirler.

3- Solunum yolu tıkanmış olabilir.

4- Hasta kusabilir ve kusmuk solunum yollarına kaçabilir.

5- Refleksler ortadan kalkmıştır.

En ileri bilinç kaybına koma denir. Çeşitli nedenlerle oluşabilir. İlk olarak hava yolu açılır. Soluk alıyor ise koma duruşuna getirilir. Soluk almıyor ise yapay solunum başlanır. Nabız kontrol edilir. Kalp durmuş ise kalp masajı ile birlikte yapay solunum devam ettirilir. Kalp ve solunum geri döndükten sonra koma duruşuna getirilerek hastaneye nakledilir.


Kafa travmalarına bağlı komalarda ilk yardım nasıl olmalı?
Beyin sarsıntısı, zedelenme, kanama koma nedeni olabilir. Kaza sonrası kulaktan veya burundan kan veya beyaz bir sıvı gelmesi kırık riskini ve ileri derecede beyin sarsıntısını gösterir. Kafa travmasına uğrayan kişinin muayenesi normal olsa bile 24 saat süre ile yalnız kalmamalıdır. Derin uykuya dalar ve uyanmazsa, fışkırır tarzda kusarsa en yakın hastaneye götürülmelidir. Bu süre içinde ağrı kesici ve uyku ilacı verilmemelidir.


Görüldüğünden daha önem verilmesi gereken durumlar nelerdir?

1
-Kafaya darbe geldikten sonra veya darbe ile birlikte bilinç kaybı başlaması,

2- İç kanama ihtimali şüphesi,

3-Fışkırır tarzda kusma,

4-Etkeni bilinmeyen zehirlenmeler,

5-Eklemlere yakın yaralanmalar,

6-Delici yaralar,

7-Elektrik çarpması,

8-Göz yaralanmaları.


Hava yolu tıkanıklığının sonuçları nelerdir?
Oksijen olmazsa hücreler kaçınılmaz olarak ölürler. Beyin hücreleri oksijene en duyarlı olanlardır. Genellikle oksijensizliğe 4-6 dakika dayanabildiği kabul edilir. Kalp hücreleri oksijensizliğe 20-30 dakika dayanabilirler. Deri ve tırnaktaki hücreler oksijensizliğe en çok dayanan hücrelerdir. Solunum dakikada 15-20 kez olur ve beyin sapı tarafından kontrol edilir. Solunum yolu tıkanırsa 2 dakika içinde bilinç kaybı olur. 5-10 dakika içinde kalp durur. Hava yolu tıkanıklığına dilin geri kaçması, yabancı cisimler, nefes borusunun ödemi neden olur.

Dil tabanının geriye sarkmasına bağlı tıkanıklıklarda hava yolu açık tutulmalıdır. Hasta sırtüstü yatırılır. Baş geri bükülür boyun desteklenerek kaldırılır. Boyun kırığı riski varsa yapılmamalıdır. (01 Temmuz 2007)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.