Yenidoğan sarılığı
Sarılık, vücutta bilirubin denilen sarı maddenin kanda artması sonucu cildin ve gözün beyaz kısımlarının boyanmasıdır. Kanda bilirubin seviyesinin yükselmesiyle, vücut, kademeli olarak baştan ayaklara doğru renk değiştirmeye başlar. Eğer bebeğin cildindeki sarılık göbek hizasını geçmişse, kandaki bilirubin düzeyine bakmak gerekir. El ve ayaklara kadar ilerlemişse mutlaka en kısa zamanda doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
Bilirubin değerleri her bebek için farklı değerlendirilir. Bebeğin doğum haftası, kilosu, beslenme şekli, doğum sonrası kaç saatlik olduğu göz önünde bulundurulur. Sarılığın ilerlememesi için bebeğin iyi beslenmesi, bol dışkı ve idrar yapması şarttır. Anne-bebek arasındaki kan grubu ilişkisini de mutlaka gözden geçirmek gerekir.
Yenidoğan döneminde çeşitli nedenlerle sarılık gelişebilir. En sık görülen fizyolojik (normal) sarılık, bebeklerin %50’sinden fazlasında ortaya çıkar. Sarılık 3. günden sonra başlar ve 2-3 hafta sürebilir. Diğer nedenler arasında yeterli beslenememe, anne sütü sarılığı ve kan uyuşmazlığı sayılabilir.
Sarılık artışını önlemek için sık sık emzirmek gereklidir. Bebeği 4 saatten fazla uyutmamalı, takviye gerekiyorsa şekerli su kullanılmamalı, doktorun uygun gördüğü bir mama verilmelidir.
Sarılığın tedavisi kolay ve mümkündür. Fototerapi (ışık tedavisi) en sık kullanılan tedavidir. Işığın, gözün retina tabakasını yormaması için işlem sırasında bebeğin gözü maske ile kapatılır.
Sarılık seviyesi çok hızlı artış göstermiyorsa fototerapi sırasında annenin bebeğini emzirmesinde sakıca yoktur, hatta lazımdır. (20 Haziran 2004)
|