Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Çocuklar düşe kalka büyürler

Çocuklarda korku

Çocuklarda uyum ve davranış problemi

Çocukları evde korumak için

Çocukları kazalara karşı korumak

Çocukları sıcaktan korumak

Çocuklarımıza yaptığımız üç büyük hatalı davranış

Çölyak hastalığı nedir

D Vitamini vermeyi unutmayalım

Demir eksikliği ve fazlalığı hakkında

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir

Dil gelişimi ve destek önerileri

Diş bakımı hakkında pratik bilgiler

Diş çürüğü olmayan çocuk var mı?

Diş hakkında her şey

Dişlerde renkleşmeler

Doğumsal kalça çıkışı önlenebilir mi?

Domuz Gribi hakkında soru ve cevaplar

Dondurma sevmeyen var mı?

Duygusal zeka nedir, ne kazandırır


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Çocuklarda uyum ve davranış problemi

Yemek saatleri kavgaya dönüşüyorsa, çocuğunuz sürekli bir saldırganlık halindeyse, yalan söyleme ve habersiz alma gibi olumsuz davranışlar sergiliyorsa anne babaların dikkatli olması gerekiyor. Çoğu basit ‘yaramazlık’ gerekçelerinin arkasına sığdırılan bu davranışlar kontrol altına alınmazsa çocukta kalıcı olabiliyor ve ileri yaşlarda kişilik bozukluğuna dönüşebiliyor.


Tırnak yeme

Tırnak yeme genellikle 3-4 yaştan önce görülmez. Çocukta ruhsal gerginlik ve sıkıntılar dışa vurulmadığında tırnak yeme görülür. Çocuklarıyla sağlıklı iletişim kuramayan anne ve babaların çocuklarında ortaya çıkan bu davranış bozukluğu önlenmezse ergenlik dönemine kadar sürer. Tırnak yeme genel olarak güven duygusunun eksikliğinden kaynaklanır.


Saldırganlık

Saldırganlık aslında her insanda doğuştan varolan bir dürtüdür. Bu konuda yapılan araştırmalar saldırganlığın davranış bozukluğu sayılmasında anne babanın çocuğa karşı olumsuz tavırlarının neden olabileceğini ortaya koyuyor. Çocuğun davranışlarını gereksiz yere engellemek, çocuğun davranış ve isteklerini eleştirmek, onunla alay etmek, sık sık cezalandırmak çocukta saldırganlığa yol açabilir.

Engellenen, eleştirilen, alay edilen ve cezalandırılan çocuk tepkisini hem kendisine hem de çevresine karşı saldırgan tutumuyla verir. Öfke nöbetleri, kendine vurma, saçını çekme, kendini ısırma şeklinde görülür. Çevresine karşı ise, elindekini atma, yanındakini ısırma, diğer çocukları dövme, oyuncakları kırma şeklinde tepkiler gösterir. (15 Temmuz 2004)


Yalan söyleme

Çocuklar çok küçük yaşta gerçeklik kavramını kazanmadıkları için yalan söyleyebilir. Üç yaşında bir çocuk, neyin gerçek, neyin hayal ve yalan olduğunu ayırt edemez. Hayal dünyasındaki olayları gerçekmiş gibi anlatır. Bunlar yalan değildir. Çocuk toplumsallaşmaya başladığı 6-7 yaşlarında yalan söylemeye başlar. Araştırmacılar yalan söylemenin altında korku ve kaygının yattığını belirtiyor. Çocuklar genellikle üstünlük sağlamak, cezadan kurtulmak ya da ilgi çekmek için yalan söyler. Yalan daha çok ruhsal doyumsuzluğu olan çocuklarda görülür.


Çalma

Çocuğun yaptığı bir davranışın çalma olduğunu söylemek için mülkiyet duygusunun oluşmuş olması gerekir. İki yaşında bir çocuk için her oyuncak veya eşya kendisine aittir. Üç yaş civarı bir çocuk bazı şeylerin kendisine ait olduğunu bilir ama içinden gelen alma dürtüsüne karşı gelemez. Çocukların 6-7 yaşına kadar kendisine ait olmayan bir eşyayı almasına çalma denemez. Çalma 8-9 yaşından sonra davranış bozukluğu olarak oluşabilir. Bu, fiziksel ve ruhsal ihtiyaçları tam olarak karşılanmayan çocuklarda ortaya çıkan bir durumdur.


Saç yolma

Bir-iki yaş kız çocuklarında daha fazla görülür. Çocuk sık sık saçını çeker ve koparır. Bu hareket çocuğun stresini yenmek için yaptığı bir harekettir. Bu hareketleri özellikle yorgun ve uykuluyken yapar.

Araştırmacılara göre bu davranışın en büyük nedeni anneyle çocuk arasındaki duygusal bağın tam anlamıyla kurulmamış olmasıdır. (22 Temmuz 2004)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.