Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Sağlıklı yenidoğanlarda sarılık

Sarılığın tipleri nelerdir

Sarılık nasıl tedavi edilir

Ses kısıklığı nedir

Sıcaklar ve yemek yememe

Sıcaklara dikkat

Sıcaklarla ilgili pratik öneriler

Suçiçeği ve korunma

Sünnet hakkında her şey

Sütünüz yetiyor mu?

Televizyon faydalı mı zararlı mı?

Tetanostan korkun

Tuvalet eğitimi

Uçak yolculuğu hakkında

Uçakla ilgili pratik bilgiler

Uykusuz geceler

Yabancı cisim şüphesinde ilk yardım

Yabancı cisimlere dikkat

Yemek savaşlarına son -1 ,2-

Yemek yeme eğitimi


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Bebeğin ilk banyosu

Banyo hem zevkli hem de sağlıklı! Üstelik anne ile bebek arasında sevgi bağlarını kuvvetlendirmesi açısından da çok önemli bir faktör. Bebeğin cildinin temiz tutulması, cilt sağlığı için büyük önem taşıyor. Bebeğin banyosu, temizliğin temel şartlarından biri. Ancak özellikle bebeğin ilk banyosu genç anneleri ürkütüyor. Bu dönemde annenin kafasına bir sürü soru takılıyor. Sürekli olarak “Suyun ve odanın sıcaklığı uygun mu?” ya da “Banyo, bebeğin göbek bağına zarar verir mi?” gibi sorulara cevap arayan anne, banyo anında bebeğine gerektiği gibi rahat davranamıyor. Oysa bazı küçük noktalara dikkat ettikten sonra bebeğe banyo yaptırmak hiç de zor değil.


Banyo sıcaklığı ve süresi
Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor ki bebekler kendilerine anne karnındaki ortamı hatırlatan banyodan ve sudan hoşlanıyorlar. Ancak henüz ciltlerinde yeterince koruyucu yağ tabakası oluşmadığı için kolay üşüyorlar ve sıcaklık değişikliklerine hemen uyum sağlayamıyorlar. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise banyo suyunun sıcaklığı.

Bebeklerin ciltlerindeki bariyer fonksiyonu gelişmediği için ciltleri çabuk nem kaybediyor. Bu sebeple banyo suyunun sıcaklığının 36 C, oda sıcaklığının 22-24 C olması gerektiğini aklınızdan çıkarmamanızda fayda var. Yine bebek cildi yetişkin cildine göre daha ince olduğu için bebekler çabuk üşüyorlar. Bu nedenle banyo süresinin ise 5-6 dakikadan fazla sürmemesi gerekiyor.


Küvet seçimi
Fileden ya da başka bir materyalden yapılmış bir bölüm bulunan küvetlerde yıkanan bebekler, yarı oturur bir durumda ve kayma riskleri olmadan, çok daha keyifli bir banyo yapıyorlar. Bu pozisyonda, bebeklerin, banyo yapmanın keyfini çıkarmaları çok kolay. Aynı zamanda, bu tür küvetler, annelere, bebeklerini daha rahat yıkama imkanını da sunuyorlar. (27 Kasım 2003)


Bebeğinizi yıkarken bez kullanmayı tercih ediyorsanız, onun vücudunu yukarıdan aşağıya doğru silmeye ve her seferinde temiz bir bez kullanmaya özen gösterin. Genel olarak banyoda sünger yerine, temiz bezler kullanılması öneriliyor. Çünkü sünger, içinde mikrop barındırabiliyor ve dolayısıyla çocuğunuzun sağlığını da risk altına sokabiliyor.


Nasıl yıkamalısınız?
Banyo bebeğinizde masaj etkisi yaparak onu rahatlatıyor. Üstelik gazını çıkartmasına yardımcı olarak daha huzurlu olmasını sağlıyor. Rahatlayan ve gazı olmayan bebek daha iyi bir uyku uyuyacağı için siz de geceleri daha huzurlu oluyorsunuz. Bu yüzden oldukça sık, mümkünse her gün banyo yaptırmanız bebeğiniz için son derece faydalı.


Yıkamadan önce

Bebeğinizi yıkamadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. İşte banyodan önce yapmanız gereken hazırlıklar:

- Bebeğinizi mutlaka karnı açken ya da beslenmeden en az 1.5 saat sonra yıkayın. Çünkü tok karınla yıkadığınızda midesine basınç yapıp kusmasına neden olabilirsiniz.

- Soğuk suyu, sıcak su katarak ılıştırın. Suyun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edin.

- Suyun yaklaşık 10 cm. derinlikte olmasını sağlayın.

- Bebeğin cildine uygun, gözlerini yakmayan bebek ürünlerini hazırlayın.

- Küvetin içine mutlaka bir havlu ya da küvet filesi koyarak bebeğinizin sert zeminle temas etmesini engelleyin.

- Düz bir yere sererek bebeği yatırın ve giysilerini, alt bezine kadar çıkarın.


Yıkarken

- Yıkama işlemine vücudundan başlayın. Başını en son yıkayın. Çünkü bebekler sıcaklığı en çabuk başlarından kaybederler.

- Bebeğin ön kısmını yıkarken baş, omuz ve sırtını bir elinizle destekleyerek poposunu küvete oturtun.

- Sırtını yıkarken bebeği çenesinin altından sıkmayacak şekilde parmaklarınızla kavrarken vücudunu aynı elinizin kol kısmıyla destekleyin ve yarı dik olacak şekilde tutun.

- Başını yıkarken yüz üstü olmasına ve kulaklarına su kaçmamasına dikkat edin.

- Göbek kordonu düşene kadar bebeğinizi küvete yatırmadan, üzerine su dökerek, kordonu düştükten sonra ise küvete yatırarak yıkayabilirsiniz.

- Mümkünse banyo sırasında yanınızda bir yardımcı bulundurun.


Yıkadıktan sonra

- Kurulamak için mutlaka 2 havlu bulundurun. İlk havlu ile bebeğin vücudunu kuruladıktan sonra bebeğinizi giydirene kadar ikinci havlu ile sarılı tutun. Çünkü vücudundaki suyu emen ıslak havlu bebeğinizin üşümesine ve hızla sıcaklık kaybetmesine neden oluyor. Bebekler üşüdüklerinde sıcaklıklarını tekrar kazanmak için enerji harcıyorlar ve bu da kilo alımını yavaşlatıyor.

- Giydirmeden önce bebeğinize bebek yağı yardımı ile masaj yaparak hem bebeğinizin gelişimine yardımcı olun hem de aranızdaki bağı güçlendirin. (04 Aralık 2003)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.