İstifade etmenin iki alameti
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Tam İlmihâl’i hazırlayan merhum Hocamız buyururdu ki:
(Soranlara, bizim kitaplarımızın çok kıymetli olmasının sebebini şöyle anlatıyorum: Bunların içinde bize ait bir yazı olmayıp, hep büyüklerin yazıları olmasıdır. Bize ait yazılar, cam parçaları gibidir. Eğer bize ait birkaç satır olsa, pırlantaların arasına cam parçaları karışmış olur. O zaman kıymeti kalmaz.)

Bu kitaplar hikâye okur gibi okunmaz. Anlayarak, içimize sindirerek, düzenli ve çok okumalıdır. Değişik çok kitap okumaktansa, doğru olan bir kitabı çok okumalıdır. Bir şeyi güzel yapmak, onu çok yapmakla mümkündür, düşünmekle olmaz. Bir insan, dinimizi ne kadar bilirse bilsin, amel ederse makbuldür, yapmadıktan sonra faydası olmaz.

Bu kitapları, kabul edip anlayarak okuyanın, şu iki alameti olur:
1- Mütevazı olur: İnsanın ilmi arttıkça tevazuu da artar. İlmi arttıkça daha alçakgönüllü olur, Allahü teâlâya yakınlığı yani sevgisi artar. Onun için büyüklerin kitaplarını okuyan, anladığı nispette alçak gönüllü olur. Kendisini kabahatli, karşısındakini haklı görmeye başlar. Hâlâ kendisini haklı görüyor, mütevazı olamıyorsa hatayı kendinde aramalı ve okumaya devam etmelidir.

2- Kimseyi incitmez: İnsanları inciten, en az iki bakımdan felakettedir: Kalb kırmış olur. Bu ise, Kâbe’yi yetmiş defa yıkmaktan daha büyük günahtır. Bir de, kul hakkına girer, helâlleşmedikten sonra günahtan kurtulamaz. Onun için bu kitapları okuyan biri, din kardeşini gördüğü vakit, onu kendisinden üstün bilir, her kabahati kendinden bilir ve (Yâ Rabbi, demek ki bir günah işledim ki bu başıma geldi, affet beni) diye dua eder.

Allah sevgisi varsa
Din kardeşi kadar, dünyada tatlı bir şey yoktur. Çünkü arada Allah sevgisi vardır. Allah sevgisi, sevgilerin en yücesidir. Bu sevgi varsa bütün sevgiler kıymetli, eğer bu sevgi yoksa, hepsi kıymetsizdir.

Din büyüklerimiz, (Bir Müslümanı methedemiyorsan, bâri kötüleme! Faydalı olamıyorsan bâri zararlı olma! Sevindiremiyorsan hiç olmazsa üzme!) buyuruyorlar.

www.ailevekadin.com