Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Müslüman için her gün, bir iyi, bir de kötü haber vardır. Kötü haber, ömrümüzden bir gün daha eksilmesidir. Geçen zaman, bir daha geri gelmez. İyi haber de, her gün, bir günlük daha fazla ibadet edilmiş ve namaz kılınmış olmasıdır.
İki arkadaştan biri şehid olur. Diğeri de altı sene sonra vefat eder, fakat şehid olandan daha büyük nimetlere kavuşur. Melekler merak edip hikmetini sorarlar. Allahü teâlâ da, daha sonra vefat edenin altı yıl daha fazla namaz kıldığını ve altı defa Ramazan ayında, oruç tuttuğunu bildirir.
Cüneyd-i Bağdadi hazretleri, (Dünyanın bir saati, kıyametin bin senesinden daha iyidir. Zira bu bir saatte, sâlih, makbul bir amel işlenebilir, ama o bin senede bir şey yapılamaz) buyurdu. Burada defter açıktır, bir defa (Allah) demekle terazi değişebilir. Orada bin defa dense de hiçbir şey fark etmez, çünkü defter kapanmıştır.
Beş vakit namaz kılan çok şanslıdır. Allahü teâlânın, her çeşit kusurumuza rağmen bizi huzuruna kabul etmesi, bizi sevdiğine alâmettir. Namaz, günahları temizleyen bir su gibidir.
Günahlarından dolayı tevbe etmek, her Müslümana farzdır. Tevbeyi geciktirmek caiz değildir, o günahı işlemekten daha büyük günahtır. Tevbe etmek, herkese farzdır. Allahü teâlâya şükretmek, Onu anmak, Ondan korkmak da farzdır. Çünkü Allahü teâlânın nimetleri, ihsanları, her an gelmektedir. Mesela, kısa bir müddet için nefes alıp verme nimetini insanlardan almış olsaydı, hepsi ölürdü. Öyleyse, nimete kavuşan kimseye, o nimeti verenden gâfil ve habersiz olması, Ondan başkasıyla meşgul olması asla yakışmaz. Bunun için de, pişman olmak, Ondan özür dilemek, Onun beğendiği işlere devam etmek ve Onu hatırlamak lâzımdır. İşte namaz, Onu hatırlamaya sebep oluyor.
Allahü teâlâ, beş vakit namazı farz kıldı. Kullarının bu namazları kılarken kendisini anmalarını ve kulluk vazifelerini yerine getirmelerini; beş vakit namazın dışında kendisinden gâfil olmalarına, kendisini unutmalarına kefaret yapar. Yani gaflet suçunu affeder. Eğer bir mümin, beş vakit namaz kılarsa, namaz aralarında da namazı düşündüğü için, mesela sabah namazına kalkmayı düşünerek uyuduğu için, bazen gaflete düşse bile, yirmi dört saat Allahü teâlâyı zikretmiş sayılır. Namazın ne kadar büyük nimet olduğu buradan da anlaşılır.
|