Ölülere yardım etmek
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Ölünün mezardaki hâli, denize düşmüş, boğulmak üzere olup, imdat diye bağıran kimseye benzer. Buna ne yapılır? (Kırkını bekle, sene-i devriyen dolsun, o zaman geliriz) denmez. Beklemeden derhal kurtarmaya çalışılır. Nasıl kurtarılır? Ekmek, su verilmez. Kur’an-ı kerim, mesela 11 İhlâs ve 1 Fâtiha okunup ruhuna hediye edilirse, ona yardım edilmiş olur.

Üç İhlâs okumak, bir hatim yerine geçer. Peygamber efendimiz, Hazret-i Âişe validemize, (Yatmadan önce Kur’an-ı kerimi hatmet!) buyurunca, (Ya Resulallah, bu kadar kısa zamanda nasıl hatmederim?) dedi. Peygamberimiz, (Üç İhlâs oku, Kur’anı hatmetmiş olursun) buyurdu.

Bir gün Resulullah efendimiz, Hazret-i Ebu Bekir ve Hazret-i Ali ile sohbet ederken, bir sahabi gelir. Hazret-i Ali’yi görünce, hemen dışarıya çıkar. Hazret-i Ebu Bekir merak edip peşinden gider. Ona ulaşıp der ki:
- Ali kardeşimi görünce rengin kaçtı, sonra hemen çıktın. Bunun hikmeti nedir?

- Ali’ye borcum vardı, ödeyemedim, onu görünce mahcubiyetimden çıkmak zorunda kaldım.

- Ne kadar borcun var?

- 5 bin dinar.

- Fâtiha-i şerifenin yarısını okuyup bana hediye eder misin?

Peki der, yarısını okuyup hediye eder. Hazret-i Ebu Bekir 2 bin dinar hediye edip buyurur ki:
- Şimdi diğer yarısını da okur musun?

Peki der, diğer yarısını da okuyup hediye eder. Hazret-i Ebu Bekir 2 bin dinar daha hediye edip der ki:
- Bak, bütün param bu. Daha olsaydı onu da verirdim. Ama bilesin ki ben bu işten kârlı çıktım. Bu Fâtiha-i şerifenin kıymetini insanlar bilselerdi, sadece mallarını değil, hayatlarını da verirlerdi.

Fâtiha kelimesi, feteha [açmak] kelimesinden geliyor. Fâtiha neleri açmaz ki! Cennetin kapılarını açar, insanın kalbini açar, kazanç kapılarını açar ve daha neler açar neler.

Ölülere hatmi tehlil [yetmiş bin kelime-i tevhid] okumak da çok faydalıdır. İmam-ı Rabbanî hazretleri buyuruyor ki: (Bir kelime-i tevhid terazinin bir kefesine konsa, yedi kat gökler, yedi kat yerler kadar günah da terazinin diğer kefesine konsa, o kelimenin bulunduğu kefe ağır basar.)

O hâlde kelime-i tevhidin kıymetini bilmeliyiz.


Ölülere hediye

Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Ölmüşlerimizin ve bütün müminlerin ruhlarına hediye etiğimiz hatimler, Fâtihalar, salevatlar ve hatm-i tehliller, çok önemli, çok kıymetli birer hediyedir. Basra’da genç bir kız vefat eder. Annesi evlat acısından yanar yakılır. 15 gün durmadan gece gündüz Allahü teâlâya, (Ya Rabbî, kızımı rüyada bana göster!) diye yalvarır. Bir türlü göremeyince, Hasan-ı Basrî hazretlerine gider, (Hocam biliyorsunuz, kızım vefat etti, ama rüyada hiç göremiyorum. Ne olur bana bir dua öğretin, onu rüyada göreyim) der. Hasan-ı Basrî hazretleri de, bu kadının kızını rüyada görebilmesi için dua eder. Sonra, (İnşallah kızını rüyada görürsün) der.

O gece anne, kızını rüyasında görür. Ama kızın yüzü gözü değişmiş, çok çirkin ve feci bir biçimde ateşler içinde yanıyor. Anne korkudan hemen uyanır, (Yâ Rabbî nedir bu başıma gelen, keşke hiç rüyamda görmez olsaydım, mahvoldum) der. Tekrar Hasan-ı Basrî hazretlerine gider. (Hocam, kızım ateşler içinde yanıyor) der. Tabiî o da çok üzülür. Birkaç gece sonra, bu sefer Hasan-ı Basrî hazretleri, aynı kızı rüyasında görür. Kız Cennette nimetler içindedir. Hasan-ı Basrî hazretleri, (Kızım sen filan teyzenin kızı değil misin?) diye sorar. O da (Evet efendim) der. (Annen seni rüyasında görmüş, ateşler içinde yanıyormuşsun, ne oldu da, sen şimdi böyle Cennet nimetlerine kavuştun?) diye sorar. Kız der ki: (Hocam, bir Müslüman, bizim kabristana uğradı. 11 İhlâs, 1 Fâtiha okudu ve bir de 10 salevat-ı şerife gönderdi. Beş yüzden fazla genç kız böyle yanıyorduk. Allahü teâlâ, o gün hepimizi affetti. Şiddetli azaptan bizi kurtardı. Çeşitli nimetlere kavuştuk.)

Hasan-ı Basrî hazretleri, kızın annesine durumu anlatınca, kadıncağız rahatlar, çok sevinir.

Mazhar-ı Can-ı Canan hazretleri, kabristandan geçerken, bir kadının kabrinde ateşler içinde yandığını kalb gözüyle görür. Çok üzülür. Kendisi için okumuş olduğu bir hatm-i tehlili, [70 bin kelime-i tevhidi] bu kadının ruhuna bağışlar. Birden ateş kaybolur, kabir Cennet bahçesi olur, (Demek imanı varmış ki, kadın Cennet nimetlerine kavuştu) buyurur. İmanı olmayanlara okunanların faydası olmaz. Şu hâlde, okunan Kur’an-ı kerimin ve edilen duaların sevabları, ölmüşlerimize bağışlayacağımız çok kıymetli hediyelerdir.

www.ailevekadin.com