Hamileyim Uyuyamıyorum
“Bebek anne karnında büyüdükçe, anne uyku pozisyonu bulmakta zorlanır” diyen uzmanlar, hamilelikte görülen hamileyken uykuya dalmanın güç olduğunu ifade ediyor. Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Mumcu, “Bunun en önemli nedeni bebeğinizin büyümesidir. Bebeğiniz ve rahminiz büyüdükçe rahat bir uyku pozisyonu bulmakta zorlanırsınız” ifadelerini kullanırken, “Eğer hamilelik öncesi sırtüstü ya da yüzükoyun yatmaya alışkınsanız yanlara dönüp uyumak sizin için güç olabilir. Vücut kitleniz arttıkça uyurken pozisyon değiştirmeniz güçleşir. Bu durum da doğal olarak verimli uyumanızı engeller. Bunun yanı sıra hamilelikte normalde görülen bazı değişiklikler de uykunuzu bölerek ya da düzeninizi değiştirerek uyku problemlerine neden olabilir” diye konuşuyor.


DİZLERİNİZİ ÇEKİP UYUYUN
Mumcu, hamileliğin erken dönemlerinde yana dönerek uyuma alışkanlığını geliştirmenin ilerisi için yardımcı olacağını kaydederek, “Özelikle son dönemlerde dizlerinizi kendinize çekerek yan dönüp yatmak oldukça rahat bir pozisyondur. Bu pozisyon ayrıca kirli kanı vücudunuzun alt kısmından kalbe taşıyan ve inferior vena cava adı verilen büyük toplardamar üzerindeki baskıyı azaltarak kalbinize binen yükün de azalmasına neden olur. Özellikle sola dönük yattığınızda bu etki daha belirgin hale gelir.

Özellikle son dönemlerde sırtüstü yatar pozisyon çok rahatsızlık verici olduğundan zaten bu pozisyona kolay kolay geçmezsiniz. Eğer farkında olmadan sırt üstü yatarsanız duyacağınız rahatsızlık sizi uyandıracaktır. Gebelik dönemi için özel olarak tasarlanmış yastıkları kullanmanız rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olabilir. Bazı kadınlar yastığı karınlarının altına ya da bacaklarının arasına koyduklarında çok rahat uyuduklarını belirtmektedirler” şeklinde konuştu.


VERİMLİ UYKU İÇİN ÖNERİLER
Dr. Alper Mumcu, verimli bir uyku için yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor: “Kola, kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri diyetinizden uzak tutmaya çalışın. Özellikle öğleden sonra ve akşam bu tür içecekleri tüketmemeye gayret gösterin. Yatmadan 2-3 saat önce sıvı alımınız azaltın. Ancak gün içinde yeterli sıvı almaya özen gösterin. Benzer şekilde yatmadan önce ağır yemekler yemeyin.

Bulantınız varsa ve bu bulantı sizi uykudan uyandırıyorsa yatmadan hemen önce kraker türü besinler yiyebilirsiniz. Uyku saatlerinizi belirleyin. Yatağa alışkın olduğunuz saatten daha geç gitmeyin. Düzenli olarak egzersiz yapın ancak yatmaya yakın zamanlarda egzersiz yapmayın. Yastıkları her yerde kullanın. Nasıl ve nerde rahatlık veriyor ise yastıkları orda kullanın, ister dizlerinizin arasına, ister belinize, isterseniz de başınızın altına koyun...”(Türkiye, 11.9.2008)



www.ailevekadin.com