Gıda zehirlenmelerinin, çoğunlukla hafif seyirli ve kendini sınırlayan hastalıklar olmakla beraber, bazı durumlarda daha ağır seyirli, hatta ölümcül olabileceği bildirildi. Bu yüzden özellikle temizliğe özen gösterilmesi, oda ısısında 4-6 saat kalan yemeklerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiği dile getirildi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, gıda zehirlenmelerinin genellikle ishal, kusma ve bazen de yüksek ateş ile ortaya çıkan hastalıklar olduğunu kaydetti.
Besinlerin üreticiden tüketiciye ulaştırılması sırasında soğuk zincirin kırılması halinde, mikropların hızla üremeye başladıklarını belirten Dr. Akbaş, mikropların sayısı arttıkça, hastalık yapma riskinin de büyüdüğünü ifade etti. Dr. Murat Akbaş, gıda zehirlenmelerinin, mikroorganizmaların üreme ve toksin yapma olanağı bulduğu gıdaların, çiğ veya hatalı hazırlanmış şekillerde yenmesi sonucu ortaya çıktığını söyledi.
YİYECEKLERİ BİR DEFA ISITIN
Gıdaların, mikroorganizmaların üreyip çoğalmaları ve toksin yapmaları için uygun ortamlar olduğuna dikkat çeken Akbaş, “Bu sebeple, son 72 saat içinde aynı gıdayı tüketmiş insanlarda, sindirim ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarıyla ortaya çıkan hastalıkta, ilk olarak gıda zehirlenmesi akla gelmelidir” diye konuştu. Akbaş, şöyle konuştu: “Pişirilmiş gıdaların çiğ gıdalarla çok az bile olsa temas etmesi halinde, mikroorganizmalar bulaşabilir. Yiyecekler sadece bir defa ısıtılmalı, ikinci defa ısıtma işlemi yapılmamalıdır. Gıdaların son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.” (Türkiye, 04.05.2008) |