Doç. Dr. Erdamar, hasar görmeden sesi korumanın ve ona özen göstermenin daha doğru olduğunu söyledi
Pek çok kişi, çok değerli olan sesini korumak için hiçbir şey yapmaz! Sesleri hasar gördüğünde ise “Ne yapsam da düzeltsem?” diye kara kara düşünür. Hasar görmeden sesi korumanın ve ona özen göstermenin daha doğru olduğunu söyleyen Doç. Dr. Burak Erdamar neler yapılması gerektiğini şöyle anlattı:
ZARARLI DUMAN SOLUMAYIN
Ses; gırtlağın iki yanındaki tellerin yani “ses telleri”nin titreşimiyle oluşur. Gırtlak kasları, ses tellerinin uzunluk ve gerginliğini kontrol ederek titreşimi ayarlar. Sesin yanlış kullanımı sonucunda ses telleri hasar görebilir ve bunun sonucunda da bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Çok şiddetli bağırma ya da uzun süre fısıltı şeklinde konuşma durumunda ses tellerinde nodül oluşabilir. Uzun süre sigara içmek, sigara dumanı solumak, sürekli endüstriyel dumana maruz kalmak, kronik bir alerji sonucu ya da reflü sonucu bu sıkıntı baş gösterebilir.
SAĞLIKLI SES İÇİN NE YAPMALI?
Ses tellerinizin iyi bir performans sergileyebilmesi için günde en az 2 litre sıvı tüketmelisiniz. Günde 8-10 bardak su içerek ses telleri için gerekli nemlendirme sağlanmalıdır. Düzgün bir ses için yeterli hava almalısınız. Bunun için çok hızlı konuşmayın ve daha sık nefes alın. Burun yoluyla, derin ve karından nefes almak doğru bir teknik olacaktır.
Sağlıklı bir ses için sağlıklı bir beden mutlaka gereklidir. Düzenli fizik egzersizleriyle hem vücut yapısı, hem de gelişen iskelet ve kas yapısıyla solunum işlevini geliştirebilirsizin. Pek çok hastalığın önde gelen sebebi sigara, sesin de bir numaralı düşmanıdır. Ses kısıklığı, seste kabalaşma ve ses kalitesinde bozulmaya sebep olur. Bu etkiler pasif sigara içicilerinde, yani sürekli sigara dumanı bulunan ortamlarda kalan kişilerde de aynen görülmektedir.
Yatmadan 3 saat önce gıda alımını durdurun. Aksi durumda gece boyunca artmış mide asidi ses tellerinize zarar verecektir. Sıkça boğaz temizlemek ve öksürmek ses tellerine zarar vermektedir. Boğaz temizleme ihtiyacı hissettiğinizde yutkunun veya biraz su için.
AĞRI VARSA UZMANA GİDİN
Bağırmak, çığlık atmak ses tellerinde kanamalara sebep olarak ses kalitesinde kalıcı hasarlar yapabilir. Konuşma sırasında veya sonrasında boğazınızda ağrı oluyorsa ve sesinizde bir değişiklik varsa bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına başvurmanız en doğrusudur. (Türkiye - 18 Nisan 2008)
|