Menopoz ve ruhsal bozukluk
Menopozal dönemde ruhsal belirtilerin, özellikle de depresyon türü bozuklukların görülme oranında artış olduğu kanaati yaygındır. Menopoza giren hanımlarda özellikle sabahları artan sıkıntı, değersizlik-yetersizlik kaygıları, intihar düşünceleri, uyku bozuklukları gibi belirtiler görülebilmektedir.

Bu tür belirtilerin tespit edilmesi genellikle hastaneye başvuran menopozdaki kadınlardan alınan bilgilerle yapıldığından ve bu kesimin bir kısmının daha önce psikolojik rahatsızlıklar nedeni ile tedavi olduğu bilindiğinden menopozdaki her kadında bu tür ruhsal değişikliğin görülme mecburiyeti yoktur. Buradan çıkarak bir kadının menopoz dönemi problemleriyle baş edebilme gücünün kişilik özellikleri ve çevre uyumuyla yakından ilgili olduğu söylenebilir.

Yapılan bazı çalışmalar menopoz dönemindeki kadınların depresyon geliştirme riski, 20-30 yaşlarında ve küçük çocuğu olan genç kadınlardan daha düşüktür.

Menopoz dönemindeki hormonal değişikliğin de etkisi ile şüphesiz kadınlarda birtakım değişiklikler gözlenebilir. Zamanla azalan bu durumlar genellikle; sık ve kolay ağlama, gerginlik, uykusuzluk, dikkatini toplamada güçlük, iştah artışı, çabuk öfkelenme, isteksizlik, unutkanlık ve hayat olaylarından kolayca etkilenmedir.

Hayat dönemlerinden 40-60 yaşlar arasına denk düşen orta yaş dönemi her insanın sosyal, ailesel, bedensel çeşitli meselelerle baş etmesi gereken bir dönemdir. Bu yaşlar arasına tesadüf etmesi nedeni ile menopozdaki bir kadının bu hayat dönemiyle karşılıklı etkileşimleri dikkate alınmalıdır. Orta yaşın getirdiği problemleri kadınlar için hemen menopoza özgü meseleler olarak ele almak yanılgılara yol açabilir.

Opr. Dr. Yurdanur Erkılıç
(Türkiye - 24 Haziran 2003)

www.ailevekadin.com