Meme apseleri
Emzirme döneminde memede kırmızı ve hassas olan alanların oluşması nadir değildir. Çoğunlukla ağrılıdır, sert veya yumuşak olabilir. Erken tespit edilirse antibiyotik kullanımı ve emzirmeye devam etmek ile enfeksiyon önlenebilir. Şayet bir kitle oluşursa, enfeksiyonun etkileri yayılırsa ve ilerlerse apse oluşmuştur ve yarılıp akıtılmalıdır. Bu arada emzirme de kesilmelidir.

Apse oluşumlarında yüksek ateş, titreme nöbetleri görülür. Nadiren bu tür meme apseleri genç ve orta yaşlı kadınlarda emzirme haricinde bir dönemde de görülebilir. Tekrar edebilir. Apse dışında emzirme dönemi dışında memede enfeksiyon çok nadirdir. Bu nedenle emzirme dönemi haricinde apse düşündüren bulgularda dokuya biyopsi yaptırmak gerekir.

Emzirme döneminde apse oluşmasını engellemek için annelerin çok dikkat etmeleri gereken hususlar vardır. Süt salınımı sürekli olduğundan memelerin en geç 2-3 saatte bir boşaltılması gerekir. Düzenli emziren anneler bebeklerini her 2-3 saat içinde sırayla her iki meme boşalana kadar emzirmelidir. Şayet bir nedenle memelerde dolgunluk oluşmuşsa bir el pompası yardımı ile boşaltılmalıdır.

Meme ucu bakımı da çok önemlidir. Antiseptik bir madde ile meme ucu temizlenmeli ve bebek emzirilmelidir. Emzirme bitince meme ucu yine temizlenmeli ve temiz bir şekilde korunmalıdır. Meme ucunda oluşan çatlaklar tedavi edilmelidir. Uzun süre emzirme aralıkları memede süt birikimine ve enfeksiyona bunun sonucunda ise meme apsesine sebep olabilirler.

Opr. Dr. Yurdanur Erkılıç
(Türkiye - 27 Mayıs 2003)

www.ailevekadin.com