Akne vulgaris (ergenlik sivilcesi) yüz ve üst gövdede tipik lezyonlarla karakterli ve gelişme çağının klasik cilt belirtisi olarak kabul edilen bir durumdur. Birçok genç erişkin için fazla önem taşımayan geçici bir rahatsızlıktır.
Ancak bazı gençlerde ise psikolojik sıkıntıların da eşlik ettiği kısa veya uzun dönem problemlere sebep olmaktadır. Etkilenmiş bireylerin çoğu için, akneler kendiliğinden kaybolana kadar hastalığın etkisini minimale indirecek alternatif tedavi yöntemlerinin mevcut olması sevindiricidir.
Akne siyah noktaların veya kıl dibi keseciğinin tıkanması sonucu oluşur. Kıl diplerinin yüzeysel tıkanması sonucu siyah noktalar oluşur. Siyah noktalar enfeksiyona sebep olabilirler. Hem hasta hem de hastalık oldukça değişkendir. İltihaplı olgular çeşitli büyüklükte oluşabilir. Bu durumun uzun süreli ama geçici olduğu öncelikle kabul edilmelidir. Bu dönemde yapılacak yardımcı tedaviler akneleri tam olarak geçiremese bile kişide bir rahatlama sağlayacaktır.
İltihaplı durumlarda tedaviye antibiyotikler eklenir. Şayet gebelikte akne tedavisine ihtiyaç duyulursa doktor kontrolünde ve seçilmiş antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Çoğu hastada lezyonları ile oynama alışkanlığı gelişir ve bu da o bölgede üsterasyonlara sebep olur. Bu alışkanlık yüzde iz kalmasına sebep olabilir. Bazı saç pomadları, yağlı kozmetik ürünlerinin akneyi artırabileceği bilinmektedir.
Ayrıca zararlı temizleyiciler veya araçların kullanımı ile de artabilirler. Tüm akne formlarının da sıcak, nem ve hastanın devamlı elinin iç kısmının dayandığı bölgelerde artış olduğu gözlenmiştir. Ergenlik sivilceleri olarak bilinen akne şikayeti yoğunluk kazandığında ilk iş bir cildiye uzmanına görünmektedir. Siyah noktaların bilinçsiz sıkılması, tavsiye ile cilt kremleri veya losyonlarının kullanılması yanlıştır. Yapılan yanlış hareketler özellikle yüzde kalıcı cilt bozukluklarına sebep olabilir.
Opr. Dr. Yurdanur Erkılıç (Türkiye - 05 Ağustos 2003)
|