Çoğul gebeliklere siyah ırkta en sık rastlanır. Beyaz ırk orta sıklıkta, Asya ırkında ise en az sıklıkta görülür. İkizlerin %30 civarı tek yumurta, %70’i ise çift yumurta ikizidir. İkiz gebeliklerde tekil gebeliklere oranla erkek üstünlüğü daha azdır. Çoğul gebelikler anne ve bebekler açısından daha riskli gebeliklerdir ve yakın takip gerekir.
Erken doğum riski ve beraberindeki problemlerden dolayı bebek ölüm oranları ikiz gebeliklerde 3-4 kat, üçüz gebeliklerde daha fazla oranda artmıştır. İkizlerin yaklaşık %75’i aynı cinsiyete sahiptir. Vakaların %45’inde her ikisi de erkek iken %30’unda dişidir. Irk ve aile eğilimi söz konusudur.
Çoğul gebeliklerde rahim, olması gerekenden daha büyük, anne ağırlığı beklenenden daha fazla artmıştır. Birden çok bebek ve çok hareket vardır. Çoğul gebeliklerde annede kansızlık, preeklamsi ve eklamsi (yüksek tansiyon+ödem) daha sık rastlanan problemlerdendir.
Çoğul gebelikler tekrarlama eğilimindedirler. İkiz gebelik geçirmiş bir kadının takip eden gebeliğinde ikiz doğurma şansı 10 kat daha fazladır. Genel popülasyona oranla ikiz gebeliği olan beyaz kadınlarda 0 ve A kan grubuna daha sık rastlanmaktadır. Bunun nedeni bilinmemektedir.
Uzun süre doğum kontrol hapı kullanan bayanlarda ilacın kesiminden hemen sonra gebe kalınırsa ikiz görülme oranı yüksektir. Ayrıca kısırlık tedavilerinden sonraki oluşan gebeliklerin çoğul gebelik olma ihtimali yüksektir.
Opr. Dr. Yurdanur Erkılıç (Türkiye - 30 Eylül 2003) |